Programval?

Fotoredigering och konvertering

Det har aldrig tagits så många bilder per dag som nu. Det är då inte så konstigt att marknaden för bildredigeringsprogram ökat dramatiskt på senare år. Denna översikt av programvara gör inte anspråk på att vara fullständig, om du saknar något program kom gärna med en recension och ett omdöme. När det gäller att värdera hur ”bra” ett program är gäller ju att ett program man har använt en längre tid oftast upplevs som mycket bättre än ett nytt som man inte hittar alla funktioner i. För att på ett någorlunda objektivt sätt kunna jämföra program med varandra bör man därför ha jobbat tillräckligt länge i båda/alla för att hitta och kunna utnyttja de inbyggda funktionerna och känna till ev plugins. Detta hindrar naturligtvis inte att man delar med sig av sin erfarenheter av de verktyg man använder och gillar.

I denna sammanfattning försöker jag därför undvika värderingar som ofta kan bli rätt subjektiva.

Det bästa programmet är i allmänhet det program du kan, som gör jobbet på ett sätt du trivs med och som du har råd att hålla dig med en uppdaterad kopia av.

De flesta program finns för fri utvärdering i 30 dagar och för många finns instruktionsvideo på YouTube eller Vimeo.

 

Rawkonverterare,

Komersiella:

Adobe Lightroom

betraktas idag mer eller mindre som industristandard men har tappat en hel del privatkunder efter övergång till prenumerationsmodell för betalningen där man betalar per månad för att använda programmet och få ev uppdateringar. Programmet innehåller många redigeringsfunktioner både som standard och som plugin-moduler. För att kunna bearbeta en bild måste bilden importeras till programmets databas. Detta kan vara en nackdel om man alternerar mellan flera program men någon typ av databas är ofta nödvändig när antalet sparade bilder uppgår till några tusen eller mer.

Menyspråk svenska (m.fl.) Prisläge ca 1300 kr/år (inkl PhotoShop)

Corel AfterShot Pro

hette tidigare Bibble Pro som köptes upp och döptes om av Corel. Programmet finns i två versioner, Standard och Pro. Enligt oberoende tester anses AfterShot Pro vara ett av de snabbaste programmen för raw-konvertering. Programmet har stöd för plugin-moduler. Du väljer själv om du vill utnyttja programmets databas eller att importera bilderna från operativsystemets filhantering. Menyspråk engelska. http://www.aftershotpro.com/ Pris 2016-09-19: 548 kr

Menyspråk engelska med flera, ej svenska.

Silkypix

är ett japanskt program som har ett användargränssnitt som skiljer sig lite från standard. Programmet anses ha mycket god färgrendering. Inget stöd för fristående plugin-moduler.
(användargränssnitt på engelska, ingen svensk version) http://www.silkypix.eu/
Menyspråk engelska. Prisläge: std 527 kr , pro 1520 kr

Capture One Pro

Programmet ursprungligen utvecklat för företagets, Phase One, proffesionella mellanformatskameror men fungear också utmärkt för mer ”normala” kameror för amatörbruk.

Stöd för ca 400 kameramodeller. Prisläge 3000kr ( 3 datorer )

DxO Optics Pro

Programmet stöder mer än 300 kameramodeller och 950 objektiv stöder korrigering av dessa objektivs ev avbildningsfel. Säljs i två versioner för ca 1100kr resp 1900 kr.

Menyspråk engelska.

Scarab Darkroom

Rawkonvertering med stöd för ca 100 kameramodeller. Standardiserat gränssnitt Menyspråk engelska http://www.scarablabs.com/ Prisläge ca 300kr

 

Open Source och freeware, (gratisprogram)

De fria programalternativen syns av naturliga skäl betydligt mindre i fackpressen, de har ingen reklambudget och allt arbete med programvaran sker ideellt. Tryckt dokumentation är sällsynt och översättning av användargränssnitt till olika språk sköts av ideella krafter men detta gynnar ofta mindre språk där de stora företagen inte ser att de kan få igen kostnaden för en översättning. Inte desto mindre ger dessa program ofta samma möjligheter som de dyra kommersiella alternativen.

Darktable

utvecklades från början som ett Lightroom-alternativ i Linuxmiljö men finns nu även för Windows och MAC OS-X. Många inbyggda funktioner och ett relativt standardiserat användargränssnitt gör detta till ett intressant fritt alternativ till de kommersiella programmen.

Ett stort antal plugin-moduler finns tillgängliga och programmet stöder export till ett flertal filformat även till Picasa och Flickr. Kan laddas ned från: www.darktable.org .
Nu i dec 17 finns en mer fullständig windowsversion att hämta. Den känns mycket stabil och funktionell. Massor av videotutorials på olika språk finns också tillgängliga.     Se även:

http://kameratrollet.se/tag/fotokurs-darktable/

RawTherapie

Ett alternativ till DarkTable med liknande funktionalitet och som utvecklas kontinuerligt. Användargränssnitt på svenska finns.

http://kameratrollet.se/tag/rawtherapee/
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=15307&reviewID=32001

 

LightZone

Programmet har ca 10 år på nacken och övergick till open source 2013. Senaste uppdatering juni 2016.

http://graphicssoft.about.com/od/digitalphotography/ss/Lightzone.htm

 

Pixelbaserad redigering

För mer avancerad redigering/manipulering av bilder används ett pixelbaserat program. Här finns mycket att välja på och jag tar bara upp ett fåtal av de många alternativen. När det gäller mer seriös bildhantering på denna nivå krävs att programmet stöder relativt avancerad lagerhantering. En del av dessa program har också stöd för raw-konvertering.
Om du saknas Picasa i denna lista så beror det på att Google i mars 2016 annonserade att man lägger ned denna tjänst för att satsa resurserna på annat håll.

Komersiella:

Adobe Photoshop

har länge ansetts vara standardprogrammet för fotoredigering och datorgrafik. Programmet är mycket omfattande och mycket få användare torde använda/behärska alla funktioner. Gott om tryckt dokumentation och instruktionsfilmer på webben. Säljs numera som prenumeration tillsammans med Lightroom för ca 1300kr/år. Enlig många inlägg på olika forum har detta medfört att många privatanvändare börjat se sig om efter billigare alternativ.

Adobe Photoshop elements

är en kraftigt bantad version av Photoshop till en klart lägre kostnad. Om programmet har de funktioner du behöver kan detta vara ett alternativ.
Menyspråk, flera bl.a. svenska. Prisläge ca 875 kr.

Corel Paint Shop Pro

Programmet dök upp som en applikation för filkonvertering av grafiskt material för mer än 30 år sedan, då under företaget Jasec. Programmet utvecklades som shareware under några år och köpes sedan upp av Corel. Idag är ”PSP” ett vanligt program i skolornas bildundervisning och ett kraftfullt bildredigeringsprogram som även klarar enkel RAW-konvertering och GeoTagging, dvs placera bilden på kartan.
Menyspråk engelska m.fl. ej svenska. Prisläge ca 650 kr.

Affinity Photo

Sep 2016, endast för Mac men en windowsversion är aviserad. Mac-versioinen har i olika forum fått bra recentioner. Programmet ska också klara rawkonvertering.

Uppdatering 20161211: Efter att ha suttit och tittat igenom en del tutorials, läst foruminlägg och jobbat praktiskt med den nu släppta windowsversionen måste jag säga att det ser ut att bli en klar utmanare till PhotoShop. Programmet har fått utmärkelser från Appel som bästa fotoprogramvara för MAC och i forumen ser man flera som sagt upp avtalet med ADOBE. Smaken är ju naturligtvis olika men progrmmet som säljs till introduktionspris under december är klart ntressant och kompetent. Fortfarande ingen svensk version.

Uppdatering 20171026: Har nu hunnit testa windowsversionen en del och både raw-hantering och pixelbaserad redigering är mycket funktionell med många bra verktyg. Mycket prorgram för pengarna, men ännu ingen svensk version.

Prisläge ca 520 kr. (inkl 2 års fria uppdateringar)

 

 

Open Source och freeware och gratisprogram

(endast ett par program som har lagerhantering har tagits med för fler alternativ se:
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.548157/gratis-program-bildredigering)

Gimp

Gimp började utvecklas som grafik och bildbehandling i Linuxmiljö. Programmet har utvecklats under mer än 20 år och är idag ett kraftfullt verktyg för bildbehandling / fotoredigering. Tidigare har programmet fått en hel del kritik för ett annorlunda och svårhanterat användargränssnitt, numera liknar det i stor utsträckning övriga program i genren. Hämtas på www.gimp.org
Menyspråk svenska m.fl. försöker automatiskt anpassa sig till operativsystemets språk. Har själv använt programmet i några kurser och några videolektioner finns på min websida, avser ver 2.8. ( http://www.hjeltman.se, )

OBS! Maj 2018: Efter 6 års jobb har nu en ny huvudversion av Gimp släppts, ver 2.10. Aktuell version (180525) är 2.10.2 . Om du installerar Gimp 2.10.2 och sedan Darktable så har du komplett bildbehandling från RAW till avancerad lagerbaserad efterbehandling, helt gratis. Om en RAW-fil öppnas i Gimp hänvisas den automatiskt till Darktable för raw-konvertering/redigering och när Darktable stängs laddas bilden automatiskt in i Gimp för ev eftrbehandling.

Mediadatabas

Den som använder Lightroom har ju programmets inbyggda databas till hands men den är ju rätt låst till Adobe. För alla andra finns ett mycket bra alternativ; Daminion: http://daminion.net/download-server?showbuttons 
Programmet finns i en fri enanvändarversion för privat bruk och i en serverversion för arbetsgrupp på företag. Du bestämmer själv nyckelord och kategorier för dina bilder. Version 5.5 släppt okt 2017. Ett utmärkt sätt att hålla ordning på och vid behov hitta en speciell bild. Som med alla databaser måste naturligtvis data matas in innan man kan söka något, men detta arbete lönar sig snabbt. Flera bekanta som jag tipsat om programmet är närmast lyriska över funktion och inte minst priset. Gratis för enskilt bruk. Tyvärr ännu ingen svensk version. För den som vill ha en svenskspråkig introduktion till Daminion har jag skrivit en kortfattad sådan som finns att hämta här:          https://www.dropbox.com/s/eamgznga2gq1g3a/Daminion_intro.pdf?dl=0

 

Skärmkalibrering

All digital bildhantering kräver en kalibrerad bildskärm om du vill att bilderna du publicerar, skriver ut eller delar med dig av, ska se ut som du ser dem på din skärm. Denna kalibrering kräver lite extra utrustning som tyvärr inte är helt gratis. En bra genomgång hittar du här: https://www.grafisk-handel.se/shop/saa-gor-du-8412p.html

Det har tidigare varit svårt att låna utrustning av någon kompis då programvaran som medföljer är låst till en dator. Nu finns en bra OpenSoutce-variant som kan utnyttja flera olika sensorer: https://displaycal.net/     Med denna programvara blir det också möljigt att gå ihop med en eller flera kollegor och dela på kostnaden för utrustningen. Kalibrering med DisplaCal tar ca 45 – 60 min.

 

Lycka till

S. Hjeltman