Årets Fotograf 2020 Cecilia Lindqvist

KOLLEKTION

1.a Cecilia Lindqvist ”Selma”

”Selma”
”Selma”
”Selma”
”Selma”

2.a Åke Andersson ”Big Five Porträtt”

”Big Five Porträtt”
”Big Five Porträtt”
”Big Five Porträtt”
”Big Five Porträtt”
”Big Five Porträtt”

3.a Anders Johansson ”Gammlia

”Gammlia”
”Gammlia”
”Gammlia”
”Gammlia”

ENSTAKA BILDER

1.a Cecilia Lindqvist ”Svunna tider”
2.a Cecilia Lindqvist ”Ellinor”
3.a Åke Andersson ” Grönfink”

4.a
Foto: Anders Johansson
”Esmee”
5.a
Foto: Anders Johansson
”skägg”
6.a
Foto: Mats Kyrö
”ensam”
7.a
Foto:Anders Johansson
”Varese”
8.a
Foto: Mats Kyrö
”ägg i profil”
9.a
Foto: Bengt Hallberg
”bron”

10.a
Foto: Eva Liedgren
”Botniabanan”

ENSKILDA BILDER

10. Bottniabanan, Eva Liedgren

Traditionell och klassisk bildkomposition med en svepande linje från vänster till höger som tar betraktaren in i bilden. Vi gillar de små gula och röda färgklickarna på järnvägsbron i kontrast med den annars mycket sparsmakade färgskalan. Förgrunden består av is och vissnade vasstrån. Har fotografen provat att beskära bilden i nederkant för att på så sätt renodla huvudmotivet?

9. Bron, Bengt Hallberg

Bron med sitt linjespel bildar en fin diagonal i bilden. Kontrasten skapar dramatik, är fin och ger detaljer i det spännande motljuset. För att ytterligare förstärka djupet i bilden skulle vi önska en något ljusare vattenspegel med några detaljer under bron. En liten detalj som kan justeras i bildbehandlingen är de lutande lycktstolparna i bildens högra del.

8. Ägg i profil, Mats Kyrö

Minimalistisk perfektion. Fint ljussatt ger en grafisk effekt. Skärpan är exakt.  Fin bild. (Bildens få element gör att också kommentarerna blir få.)

7. Varese, Anders Johansson

Ljuset genom valvbågen på bildens vänstersida sprider en mild blandning av ljus och skugga  i utrymmet under tak. Väggen i bildens bakkant ger många fina nyanser i gråskalan. Den moderna cykeln kontrasterar i en bild som annars ger intrycket av att kunna vara en äldre analog bild.  En detalj som stör i den annars fina kompositionen är den lilla mörka kuben som skymtar genom den öppna dörren i bildens högra kant.

6. Ensam, Mats Kyrö

Denna bild fångade vårt intresse tidigt i bedömningen. Den åkte både upp och ner i placeringslistan. En sparsmakad nästan tom bild som ändå innehåller mycket. Kylan och diset omsluter betraktaren. Mannen i bildens vänstra kant och udden på höger sida ger en riktning för ögat att följa. Att inte mannen bryter den ljusa linjen bakom honom tyder på fotografens noggrannhet vid kompositionen. Bilden ställer frågan – vart är mannen på väg?

5. Skägget, Anders Johansson

Ett fint porträtt av en man med karaktär och säkert också en del livserfarenhet.  Hans milda ansiktsuttryck och ögonkontakt skapar kommunikation med betraktaren. Har fotografen provar att beskära bilden i vänster- och nederkant för att koncentrera porträttet?

4. Eesme, Anders Johansson

Mycket fin porträttbild med en behaglig ljussättning. Modellen är fint placerad i bildytan. Bakgrundens färg matcher modellens ögon och tröja. Eesme´s starka blick och lite allvarliga ansiktruttryck skapar kontakt. Skärpan är mycket bra och övrig bildbehandling behärskas väl av fotografen. Möjligen skulle man kunna ljusa upp den högra kanten en liten aning.

3. Grönfink, Åke Andersson

En mycket fin fågelbild som gjorde oss lite förbryllade, förgrund, bakgrund och det korta skärpedjupet i förhållande till fotografens val av bländare och slutartid. Hursomhelst – det är en fin bild med en bakgrund i behagliga färger som ser nästan målad ut. Skärpan och den främre fågelns placering i bildytan är perfekt. Grenen bildar en fin diagonallinje i bilden.

2. Ellinor, Cecilia Lindqvist

Detta är en bild som verkligen sticker ut. Bilden fångade vår uppmärksamhet tidigt och avancerade i placeringslistan allt eftersom vi tittade på bilden. Modellen intensiva och inträngande blick lämnade oss inte oberörda. Bildens skarpa kontrast och grafiska uttryck förmedlar en känsla av japanska teckningar. De mörka strecken framför modellens ansikte tolkar vi som symboler för hår. Det skapar djup i bilden. Vi gillar den tighta beskärningen i bildens över- och nederkant.

1 Svunna tider, Cecilia Lindqvist Det gamla lite väderbitna huset vittnar verkligen om svunna tider. Forografen har lyckats väl med att fånga dramatik och det ödsliga landskapet. Fin skärpa och placering av huset i bildytan.  Bra kontrast och fin gråskala. Skärpedjup med förgrunden – till den dramatiska himmelen i fokus ända till horisonten skapar perspektiv i bilden. När man zoomar in på bilden upptäcker man små detaljer som t.ex. gardiner i husets fönster. Frågor väcks- vem bodde här och vad levde dom av i denna karga omgivning? Grattis till en fin vinnarbild

KOLLEKTION

  1. Park by night, Bengt Hallberg
    Kollektionen består av 3 blixtbilder och en bild som är tagen på dagen – det är också denna bild som är den bästa i samlingen. Visar hur svårt det är att skapa bilder med blixtljus ”rakt på”.
  2. Nordanvind, Eva Liedgren
    Tre bilder som var för sig är behagliga att se och ta på. Bra komposition med för mellan och bakgrund. Fin skärpa på de hårda klipporna kombinerat med det mjuka vattnet. Som kollektion adderar dock inte bilderna något till varandra.
  3. Senvintertecken, Bert Grahn
    Bild nr.1 sticker verkligen ut med sitt fina ljus. Det syns att det inte är en blek januari-sol som lyser. Våren är på väg! Som kollektion har vi samma uppfattning som för placering #6.
  4. Mellan 2:a världskrige., Britt-Inger Rydfjäll
    En bildserie på en charmig Morris i en glad röd färg. Verklig nostalgi.
    Kollektionen avbildar bilden i olika perspektiv vilket kompletterar varandra i bildserien. På bilden med bilen i ”helfigur” tycker vi att fotografen skulle kunna välja en miljö utan störande bakgrund.
  5. Gammlia, Anders Johansson
  6. Big Five, Åke Andersson
    Gemensamt för dessa två placeringar visar hur svårt det är att”få till” en homogen kollektion. Ofta är det en eller ett par bilder som inte riktigt håller måttet jämför med de andra bilderna. Att göra en kollektion kräver en idé och ofta tid/möjlighet att komplettera materialet efter en kritisk granskning.
    Som enskilda bilder vill vi framhålla en fina elefant-bilden i Big five-serien.
    Bild #3 i Gammlia-serien visar ett fint porträtt med det gamla hantverket att karda ull.
  7. Selma, Cecilia Lindqvist
    En väl sammanhållen bildberättelse. Genomtänkt med smycket/halskedjan som kommer igen i bilderna. Bra ljussättning och enhetlig färgskala. Bra efterarbete med skärpa, lugn bargrund osv. Detaljer som att bara ”Selma” på bokens framsida är i fokus visar på fotografens tydliga bildidé. Stort grattis till en vinnande kollektion.