Programval?

Redigering och konvertering

Det har aldrig tagits så många bilder per dag som nu. Det är då inte så konstigt att marknaden för bildredigeringsprogram ökat dramatiskt på senare år. Denna översikt av programvara gör inte anspråk på att vara fullständig, om du saknar något program kom gärna med en recension och ett omdöme. När det gäller att värdera hur ”bra” ett program är gäller ju att ett program man har använt en längre tid oftast upplevs som mycket bättre än ett nytt som man inte hittar alla funktioner i. För att på ett någorlunda objektivt sätt kunna jämföra program med varandra bör man därför ha jobbat tillräckligt länge i båda/alla för att hitta och kunna utnyttja de inbyggda funktionerna och känna till ev. plugins. Detta hindrar naturligtvis inte att man delar med sig av sin erfarenheter av de verktyg man använder och gillar.

Då i princip alla kameror och mobiltelefoner idag inte bara kan ta stillbild utan också spela in video i allt högre upplösning, kommer man förr eller senare att behöva programvara för att hantera sina videofiler också. Program för videoredigering är oftast resurshungriga bestar som kräver ett antal GB arbetsminne, hyfsat modernt grafikkort och relativ snabb processor. Vad man behöver beror naturligtvis på vad man vill åstadkomma och vilken upplösning man har på sina filmer. Redigering av 4K-format är mycket krävande.

I denna sammanfattning försöker jag därför undvika värderingar som ofta kan bli rätt subjektiva.
Det bästa programmet är i allmänhet det program du kan, som gör jobbet på ett sätt du trivs med och som du har råd att hålla dig med en uppdaterad kopia av.
De flesta program finns för fri utvärdering i 30 dagar och för många finns instruktionsvideo på YouTube eller Vimeo.

OBS, då jag i princip saknar erfarenhet av Apple-datorer blir denna sammanfattning troligtvis inte alls fullständig, Du som kan den avdelningen är välkommen att bidra med dina tips.

Rawkonverterare,

Komersiella:

Adobe Lightroom

betraktas idag mer eller mindre som industristandard men har tappat en hel del privatkunder efter övergång till prenumerationsmodell för betalningen där man betalar per månad för att använda programmet och få ev uppdateringar. Programmet innehåller många redigeringsfunktioner både som standard och som plugin-moduler. För att kunna bearbeta en bild måste bilden importeras till programmets databas. Detta kan vara en nackdel om man alternerar mellan flera program men någon typ av databas är ofta nödvändig när antalet sparade bilder uppgår till några tusen eller mer.

Menyspråk svenska (m.fl.) Prisläge ca 1300 kr/år (inkl PhotoShop)

Corel AfterShot Pro

hette tidigare Bibble Pro som köptes upp och döptes om av Corel. Programmet finns i två versioner, Standard och Pro. Enligt oberoende tester anses AfterShot Pro vara ett av de snabbaste programmen för raw-konvertering. Programmet har stöd för plugin-moduler. Du väljer själv om du vill utnyttja programmets databas eller att importera bilderna från operativsystemets filhantering. Menyspråk engelska. http://www.aftershotpro.com/ Pris 2016-09-19: 548 kr

Menyspråk engelska med flera, ej svenska.

(Här verkar det inte hända mycket! Skärpning Corel!)

Silkypix

är ett japanskt program som har ett användargränssnitt som skiljer sig lite från standard. Programmet anses ha mycket god färgrendering. Inget stöd för fristående plugin-moduler.
(användargränssnitt på engelska, ingen svensk version) http://www.silkypix.eu/
Menyspråk engelska. Prisläge: std 527 kr , pro 1520 kr

Capture One Pro

Programmet ursprungligen utvecklat för företagets, Phase One, proffesionella mellanformatskameror men fungear också utmärkt för mer ”normala” kameror för amatörbruk.

Stöd för ca 400 kameramodeller. Prisläge 3000kr ( 3 datorer )

DxO Optics Pro

Programmet stöder mer än 300 kameramodeller och 950 objektiv stöder korrigering av dessa objektivs ev avbildningsfel. Säljs i två versioner för ca 1100kr resp 1900 kr.

Menyspråk engelska.

Scarab Darkroom

Rawkonvertering med stöd för ca 100 kameramodeller. Standardiserat gränssnitt Menyspråk engelska http://www.scarablabs.com/ Prisläge ca 300kr

Open Source och freeware, (gratisprogram)

De fria programalternativen syns av naturliga skäl betydligt mindre i fackpressen, de har ingen reklambudget och allt arbete med programvaran sker ideellt. Tryckt dokumentation är sällsynt och översättning av användargränssnitt till olika språk sköts av ideella krafter men detta gynnar ofta mindre språk där de stora företagen inte ser att de kan få igen kostnaden för en översättning. Inte desto mindre ger dessa program ofta samma möjligheter som de dyra kommersiella alternativen.

Darktable

utvecklades från början som ett Lightroom-alternativ i Linuxmiljö men finns nu även för Windows och MAC OS-X. Många inbyggda funktioner och ett relativt standardiserat användargränssnitt gör detta till ett intressant fritt alternativ till de kommersiella programmen.

Ett stort antal plugin-moduler finns tillgängliga och programmet stöder export till ett flertal filformat även till Picasa och Flickr. Kan laddas ned från: www.darktable.org .
Nu i dec 17 finns en mer fullständig windowsversion att hämta. Den känns mycket stabil och funktionell. Massor av videotutorials på olika språk finns också tillgängliga.     Se även:

http://kameratrollet.se/tag/fotokurs-darktable/

RawTherapie

Ett alternativ till DarkTable med liknande funktionalitet och som utvecklas kontinuerligt. Användargränssnitt på svenska finns.

http://kameratrollet.se/tag/rawtherapee/
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=15307&reviewID=32001

LightZone

Programmet har ca 10 år på nacken och övergick till open source 2013. Senaste uppdatering juni 2016.

http://graphicssoft.about.com/od/digitalphotography/ss/Lightzone.htm

Pixelbaserad redigering

För mer avancerad redigering/manipulering av bilder används ett pixelbaserat program. Här finns mycket att välja på och jag tar bara upp ett fåtal av de många alternativen. När det gäller mer seriös bildhantering på denna nivå krävs att programmet stöder relativt avancerad lagerhantering. En del av dessa program har också stöd för raw-konvertering.
Om du saknas Picasa i denna lista så beror det på att Google i mars 2016 annonserade att man lägger ned denna tjänst för att satsa resurserna på annat håll.

Komersiella:

Adobe Photoshop

har länge ansetts vara standardprogrammet för fotoredigering och datorgrafik. Programmet är mycket omfattande och mycket få användare torde använda/behärska alla funktioner. Gott om tryckt dokumentation och instruktionsfilmer på webben. Säljs numera som prenumeration tillsammans med Lightroom för ca 1300kr/år. Enlig många inlägg på olika forum har detta medfört att många privatanvändare börjat se sig om efter billigare alternativ.

Adobe Photoshop elements

är en kraftigt bantad version av Photoshop till en klart lägre kostnad. Om programmet har de funktioner du behöver kan detta vara ett alternativ.
Menyspråk, flera bl.a. svenska. Prisläge ca 875 kr.

Corel Paint Shop Pro

Programmet dök upp som en applikation för filkonvertering av grafiskt material för mer än 30 år sedan, då under företaget Jasec. Programmet utvecklades som shareware under några år och köpes sedan upp av Corel. Idag är ”PSP” ett vanligt program i skolornas bildundervisning och ett kraftfullt bildredigeringsprogram som även klarar enkel RAW-konvertering och GeoTagging, dvs placera bilden på kartan.
Menyspråk engelska m.fl. ej svenska. Prisläge ca 650 kr.

Affinity Photo

Ett mycket kompetent program för såväl RAW-konvertering som pixelbaserad redigering. All redigering kan göras i lager och blir alltså ”icke förstörande”. Programmet finns för såväl MAC som Windows men ännu inte på svenska. Det finns gott om videolektioner på engelska på nätet och även en svensk kurs under ”Moderskeppet”. Affinity Photo har, enligt ett flertal foruminlägg, blivit ett naturligt val för dem som ogillar Adobes månadsbetalningar.

Till programmet har också utgivits en arbetsbok, ”Workbook” som behandlar ett brett urval av redigeringsprojekt och till denna finns ca 10GB övningsfiler att ladda ned.

Samma företag har också tagit fram ett vektorbaserat illustrationsprogram, ”Designer” och ett program för Desktop Publishing.

Prisläge ca 520 kr. (inkl 2 års fria uppdateringar)
Workbook, ca 525 (Adlibris aug -19)

Open Source och freeware och gratisprogram

(endast ett par program som har lagerhantering har tagits med för fler alternativ se:
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.548157/gratis-program-bildredigering)

Gimp

Gimp började utvecklas som grafik och bildbehandling i Linuxmiljö. Programmet har utvecklats under mer än 20 år och är idag ett kraftfullt verktyg för bildbehandling / fotoredigering. Tidigare har programmet fått en hel del kritik för ett annorlunda och svårhanterat användargränssnitt, numera liknar det i stor utsträckning övriga program i genren. Hämtas på www.gimp.org
Menyspråk svenska m.fl. försöker automatiskt anpassa sig till operativsystemets språk. Har själv använt programmet i några kurser och några videolektioner finns på min websida, avser ver 2.8. ( http://www.hjeltman.se, )

OBS! Maj 2018: Efter 6 års jobb har nu en ny huvudversion av Gimp släppts, ver 2.10. Aktuell version (180525) är 2.10.2 . Om du installerar Gimp 2.10.2 och sedan Darktable så har du komplett bildbehandling från RAW till avancerad lagerbaserad efterbehandling, helt gratis. Om en RAW-fil öppnas i Gimp hänvisas den automatiskt till Darktable för raw-konvertering/redigering och när Darktable stängs laddas bilden automatiskt in i Gimp för ev eftrbehandling.

Gimp, aktuell version 8.2.12 (190612)

Inga stor nyheter, i första hand en bubfixversion med några mindre förbättringar

Videoredigering

På samma sätt som när det gäller stillbild så finns här ett stort spektrum av programvaror, från enkla gratisprogram till de programvaror som används för kommersiell reklam och spelfilm. Som amatör där kostnaden för både kamerautrustning och programvara drabbar samma konto, blir det oftast hårdvaran som prioriteras. I detta område är mina erfarenheter mer begränsade och jag begränsar mig till programvaror jag har erfarenhet av. Du som använder andra program, dela med dig av dina erfarenheter!

Komersiella:

Adobe finns som vanligt med i toppskiktet med Premiere Pro och som vanligt för Adobe så får man hyra programmet. 240:- / mån för Premiere Pro som är ett mycket kompetent videoredigeringsprogram. Adobe har också ett billigare alternativ i Premiere Elements med en prislapp runt 1000 kr (okt 2018). Båda finns för såväl Mac som Windows.

Sonys Vegas Pro är en annan mycket kompetent programvara med tillhörande prislapp på runt 4000 kr. ( Flera versioner finns ). Jag har haft anledning att jobba med tidigare versioner av båda och de klarar med marginal de flesta uppgifter man som amatör kan behöva lösa, men då var det ett företag som betalade. Privat känns priset väl högt.

Ett relativt bra program med mer moderat prissättning som jag använder är Corel Video Studio som också finns i flera versioner. Begränsningar är ett videospår och ett overlayspår samt att ljudredigering är relativt basic.

Sedan finns naturligtvis en mängd olika program från diverse leverantörer, en begränsning kan vara att långt ifrån alla program finns med svenskt gränssnitt.

Open Source och freeware och gratisprogram

Om man är bekväm med eller åtminstone kan acceptera engelska i menyer och hjälpfiler så finns mer att välja på. Här vill jag definitivt rekommendera DaVinchi Resolv. Aktuell version okt 18 är nr 15. Den fria versionen har några begränsningar jämfört med den mycket dyra kommersiella, men det finns gott om videolektioner, även på svenska. Från min horisont är det svårt att hitta ett fritt program med motsvarande prestanda. Här får även många betalprogram se sig distanserade  i flera avseenden. Om jag jämför med mitt Corel VideoStudio Ultimate för ca 500:- så verkar DaVinchi Resolv 15 vara bättre på allt jag testat utom om man vill göra inspelning av datorskärmen för videolektioner. Titta igenom några videoklipp om programmet och bilda dig en egen uppfattning.

Aug 2019, version 16 finns att hämta som beta-version.

Nikon Snapbridge, är en app för att hantera bilder och ev kontrollera sin Nikonkamera.  Den nya versionen 2.6 medger att man också kan föra över RAW-filer från kameran till mobile. En funktion som länge stått på kundernas önskelista. Sammankopplingen kamera-mobil ska också gå snabbare. Appen använder både BT ocj WiFi.

Mediadatabas

Den som använder Lightroom har ju programmets inbyggda databas till hands men den är ju rätt låst till Adobe.
För alla andra finns ett mycket bra alternativ; Daminion: http://daminion.net/download-server?showbuttons 
Programmet finns i en fri enanvändarversion för privat bruk och i en serverversion för arbetsgrupp på företag. Du bestämmer själv nyckelord och kategorier för dina bilder. Version 5.5 släppt okt 2017. Ett utmärkt sätt att hålla ordning på och vid behov hitta en speciell bild. Som med alla databaser måste naturligtvis data matas in innan man kan söka något, men detta arbete lönar sig snabbt. Flera bekanta som jag tipsat om programmet är närmast lyriska över funktion och inte minst priset. Gratis för enskilt bruk. Tyvärr ännu ingen svensk version. För den som vill ha en svenskspråkig introduktion till Daminion har jag skrivit en kortfattad sådan som finns att hämta här:          https://www.dropbox.com/s/eamgznga2gq1g3a/Daminion_intro.pdf?dl=0

Skärmkalibrering

All digital bildhantering kräver en kalibrerad bildskärm om du vill att bilderna du publicerar, skriver ut eller delar med dig av, ska se ut som du ser dem på din skärm. Denna kalibrering kräver lite extra utrustning som tyvärr inte är helt gratis. En bra genomgång hittar du här: https://www.grafisk-handel.se/shop/saa-gor-du-8412p.html

Det har tidigare varit svårt att låna utrustning av någon kompis då programvaran som medföljer är låst till en dator. Nu finns en bra OpenSoutce-variant som kan utnyttja flera olika sensorer: https://displaycal.net/     Med denna programvara blir det också möljigt att gå ihop med en eller flera kollegor och dela på kostnaden för utrustningen. Kalibrering med DisplaCal tar ca 45 – 60 min.

Lycka till

S. Hjeltman